Dette forslag stillede Enhedslisten på KB-mødet den 12. februar
Af omtale i pressen fremgår det, at det kun er en meget beskeden del af de job, der opslås som akut-job, der faktisk besættes med dagpengemodtagere, der er ved at miste dagpengeretten.
På den baggrund foreslås det at kommunen intensiverer sin indsats med det formål at sikre, at så få som overhovedet muligt mister dagpengeretten og forsørgelsesgrundlag i en tid, hvor der ikke er tilstrækkeligt jobs til rådighed. Vi foreslår konkret, at Albertslund kommune:
Afsætter en pulje på 3 millioner kr. til oprettelse af et antal midlertidige stillinger, der målrettes og tilbydes aktivt til ledige, der er ved at miste dagpengeretten, og som kan genoptjene dagpengeretten ved en midlertidig ansættelse.
Arbejdsløse, som kun mangler en mindre del af optjeningskravet for at blive berettiget til dagpenge igen, tilbydes midlertidig ansættelse af en varighed så dagpengeretten opnås igen. (Silkeborg-modellen)
at det desuden prioriteres at give tilbud om midlertidig ansættelse til et antal arbejdsløse, der allerede har mistet dagpengeretten siden 1/1, eller som står til at miste dagpengeretten indenfor den nærmeste tid.
Vi foreslår, at de ledige eksempelvis ansættes i jobrotation, mens de faste medarbejdere uddanner sig, samt ansættes i vores institutioner, skoler, ældrepleje og de øvrige dele af den kommunale virksomhed som en ekstra ressource/ekstra hænder.
Forslaget forudsættes finansieret helt eller delvist ved sparede udgifter til kontanthjælp, større kommunale skatteindtægter m.v.
Desuden vil vi gerne have oplyst (til besvarelse på KB-mødet i februar):
1. Hvor mange arbejdsløse står pt. til at miste dagpengeretten i første halvår af 2013?
2. Hvor mange stillinger er til dato opslået som akutjob?
3. Hvor mange af disse er besat med personer, der ellers ville have mistet dagpengeretten?
4. Hvor mange kommunale tidsbegrænsede stillinger er blevet besat siden beslutningen om ”at tidsbegrænsede stillinger så vidt muligt besættes som akutjob” fra november 2012 – og hvor mange af disse er blevet besat af personer, der ellers ville have mistet dagpengeretten?
Begrundelse:
Det er åbenlyst at indsatsen vedr. de ”udfaldstruede” ledige ikke er tilstrækkelig. Akutjob, der opslås, men som ikke besættes af arbejdsløse, der er ved at miste dagpengeretten, er selvsagt ingen løsning.
På den baggrund mener vi indsatsen skal op i et andet gear. I en række kommuner har man taget vedtaget konkrete initiativer udover blot at opslå akutjob. Det gælder bl.a. i Roskilde og København.
I Silkeborg kommune har et enigt Økonomiudvalg (hvor A, F, C og V er repræsenteret) godkendt en indsats til knap 3 millioner kr., der er rettet mod de arbejdsløse, der har nået 80% af optjeningskravet. Vi synes nok Albertslund kommune kunne være noget mere ambitiøs, men det allervigtigste er at vi kommer i gang med at løse de konkrete problemer.
Målet burde være, at ingen i Albertslund i 2013 mister deres forsørgelse eller kommer på kontanthjælp uden at de har fået tilbudt arbejde, så de kan optjene ny dagpengeret. Som bekendt var det erhvervslivets spekulanter, der skabte krisen. Regningen skal ikke betales af de ledige
KB besluttede følgende:
Punktet blev behandlet sammen med pkt. 3 – strategi for tidlig indsats.
Borgmesteren oplyste, at han har bedt administrationen udarbejde et forslag til en forstærket arbejdsmarkedsindsats i 2013 og 2014. Dette skal målrettes borgere, der har svært ved at vinde fodfæste på arbejdsmarkedet og baseres på
jobrotation i samarbejde med de faglige organisationer
uddannelsespartnerskaber med private virksomheder
mulige hjemtagelse af opgaver og
mulige midlertidige job i kommunen
øget antal praktikpladser for unge og voksne
Ved udarbejdelsen af forslaget skal der også indhentes erfaringer fra andre kommuner m.v. Sagen forelægges til udvalgsbehandling i marts og KB i april.
Kommunalbestyrelsen godkendte dette med en tilføjelse om, at forvaltningen desuden arbejder videre med strategien for tidlig indsats i forhold til de unge, herunder indhenter erfaringer fra andre kommuner.